ID-hund

IDhund söktjänster

FÖR NÄRVARANDE ERBJUDS EJ DENNA TJÄNST.

 

Den 7 november 2021 godkändes jag och min hund Tino som licensierat ID-hundsekipage. Det innebär att vi kan erbjuda söktjänster när ditt djur försvunnit.

En IDhund ska söka upp ett spår efter det djur, vars doft den fått i en så kallad smeller, läs mer om den nedan. Även om spåret är flera kilometer bort ska IDhunden komma fram till spåret och berätta att här är spår efter just det bortsprungna djur vi söker. Den ska inte följa andra spår. IDhundens förare, som har genomsöksutbildning, ska efter karta och information kunna planera var IDhunden ska börja söka efter spår. Det är sällan IDhunden får ett spår den ska följa i flera mil när den kommer till platsen. Först ska spår hittas, sen kan man börja se hur djuret rör sig och planera infångandet utifrån IDhundens information. IDhundföraren kan hjälpa dig med råd och tips om infångning.

IDhunden ska alltså lära sig diskriminera (avstå från att följa eller markera fel) doft, hundens förare ska kunna planera genomsök utifrån terräng, information och karta. När du vill ha hjälp av en IDhund, kontrollera att de har en utbildning så du får rätt hjälp. En spårhund eller en sökhund är inte samma sak.

Du känner igen en utbildad IDhund på dess tjänstecken, den har IDhund loggan på. Föraren har också utbildningsbevis eller licens, som kan visas upp med just vår logotyp.

 

Smeller

När man vill ha hjälp av en IDhund är det viktigt att kunna ge hunden rätt doftinformation. Det som skiljer IDhunden från en vanlig spårhund, är att den tar upp spår när den hittar ett spår, vars doft matchar smellern. Det kan finnas flera spår men hunden ska passera, om det inte är det rätta spåret.

Vad är då en smeller? Det är någonting som djuret varit i kontakt med och som luktar om bara det djuret. Oftast ett halsband eller en filt, men det kan vara en borste eller päls som fastnat på bilens klädsel.

Ett tips – särskilt för er med flera djur – spara päls i en glasburk med lock. Om olyckan är framme, så har du den perfekta smellern, som doftar av just den hunden eller katten. Har du inte päls på ditt djur, ta en ren tygtrasa och gnugga den mot djuret och lägg den i en burk. Eller använd bomullspads för att gnugga med.

Om hunden får en smeller med flera dofter, kan vi inte säga vilken av dofterna hunden väljer. Och om det då finns spår efter alla de individerna, så vet inte IDhunden vilket av spåren som är det aktuella. En smeller med flera dofter kan fungera, om det bara finns spår efter en av individerna men det är inte det ultimata.

Så kom ihåg:

1) Något som bara det djuret varit i kontakt med.
2) Undvik att ta för mycket på smellern själv, så du inte lägger dit för mycket av din egen doft.
3) Lägg smellern i en påse (gärna dubbla påsar).

Smellern kontamineras vid hantering (även genom plastpåsen). Även IDhunden smittar ner den, när den luktar på smellern. Så det är bra med ett smeller-lager, så man kan byta ut till en ny och fräsch smeller, om eftersöket blir utdraget eller om flera hundar söker, så att de inte får in en kollegas doft.

Borsta era hundar och katter och spara pälsen, så är ni redo den olyckliga dagen ni behöver en smeller.

Kontakta mig för mer information